10-11-2015 14:58 | Door: Fitria Jelyta

Alliander opent op 12 november naar eigen zeggen het meest duurzame kantoor in Duiven. In het gebouw is gebruikgemaakt van 80 procent hergebruikte bouwmaterialen volgens de principes van de circulaire economie.

Dat meldt Facility Management Magazine. In samenwerking met VolkerWessels Vastgoed en architectenbureau RAU is het kantoorgebouw volgens Alliander getransformeerd tot het meest energiepositieve en circulaire gebouw van Nederland.

Zo is het gebouwontwerp van architect Thomas Rau volledig uit elkaar te halen en opnieuw te gebruiken. Voor de realisatie van het kantoor is er zoveel mogelijk materiaal hergebruikt. De materialen kwamen vrij bij de aanleg, het onderhoud en de gedeeltelijke sloop van het bedrijfspand.

Op donderdag 12 november wordt het circulaire kantoorpand van Alliander officieel geopend. Met duurzame elementen als energiezuinige ventilatie, het gebruik van windenergie en een warmtekoudeopslagsysteem moet het energiepositieve gebouw meer elektriciteit leveren dan het nodig heeft.

Alliander kantoor Boele & van Eesteren

Circulaire economie

Het duurzame Alliander-pand in Duiven beschikt over hergebruikte onderdelen als plafondplaten, bakstenen, toiletpotten, wasbakken, dakbedekking en bureaubladen. Dit maakt het mogelijk om het gebouw uit meer dan 80 procent hergebruikte materialen te realiseren.

Bijzonder aan het gebouw is de hergebruikte werkkleding van Alliander-werknemers als isolatiemateriaal. Daarnaast is het dak van het gebouw door een bouwer van kermisattracties geconstrueerd met zo min mogelijk staal.

Thomas Rau heeft het gebouwontwerp gerealiseerd vanuit de principes van circulaire economie. Zo zegt de architect en oprichter van circulair projectenbureau Turntoo dat het gebouw een depot is van herbruikbare bouwmaterialen.

Bekijk hier meer over het circulaire kantoorgebouw van Alliander in Duiven. 

Bron: FMM, Urgenda, Alliander | Foto: Boele & van Eesteren (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)