11-11-2015 18:03 | Door: Fitria Jelyta

Britse onderzoekers ontwikkelen robots om de infrastructuur te verbeteren. De robots moeten onder meer snelle en duurzame wegreparaties mogelijk maken.

Wetenschappers van de University of Leeds willen robottechnologie inzetten om de Britse infrastructuur te verbeteren. Hierbij willen zij de impact op het milieu minimaliseren. Met de robottechnologie streven de onderzoekers naar een duurzame en zelfherstellende infrastructuur in Groot-Brittannië. 

Zo willen de onderzoekers drones ontwikkelen die op grote hoogte straatverlichting repareren. Verder moeten robots gebreken aan wegen inspecteren, repareren en voorkomen. Daarnaast ontwikkelen de wetenschappers robots die water- en rioolleidingen kunnen repareren en onderhouden.

Overlast minimaliseren

De robotreparaties moeten zo min mogelijk overlast en hindernissen door wegwerkzaamheden veroorzaken. Zo is het de bedoeling dat de robots gebreken aan wegen vroegtijdig melden, nog voordat deze gebreken problemen voor weggebruikers opleveren.

Voor het onderzoeksproject hebben de wetenschappers een geldbedrag van ruim € 5 mln ontvangen van de Engineering and Physical Sciences Research Council (EPSRC). De University of Leeds test de robots in samenwerking met de gemeenteraad van Leeds en de UK Collaboration for Research in Infrastructure and Cities (UKCRIC).

Bron: University of Leeds | Foto: Mikey, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)