13-11-2015 07:14 | Door: Thijs ten Brinck

Vrijdag 13 november 2015 is William van Niekerk, bestuurslid bij adviesbureau Tauw, studiogast bij DuurzaamBV Radio. Tauw helpt bedrijven en overheden met het verduurzamen van processen en gebieden.

William van Niekerk trad in juni 2015 toe tot de directie van Tauw. Samen met CEO Annemieke Nijhof vormt van Niekerk de Raad van Bestuur van het advies- en ingenieursbureau. Presentator John van Schagen gaat met Van Niekerk in gesprek over de duurzame activiteiten en dienstverlening van Tauw.

Tauw bedient klanten als waterschappen, overheden en bedrijven met advies over gebiedsontwikkeling, bodemsanering, biomassavergisting en bodemenergie.

Een van de innovaties die in de uitzending aan bod komt is het concept Riothermie, het terugwinnen van warmte uit rioolwater.

Warmtewisselaars geïnstalleerd in de wanden van rioolbuizen leveren hierin afvalwarmte uit wasmachines en douchecabines terug aan huishoudens. Ook de ontwikkelingen in bodemsanering zijn onderwerp van gesprek.

Microchemie en Urban Farming

Naast met studiogast Van Niekerk spreekt presentator John van Schagen in de uitzending van 13 november ook met Robin Haandrikman, technisch manager van het Solar Team Twente. Haandrikman werd met zijn team tweede in de World Solar Challenge 2015.

Jeoffrey van den Berg, oprichter van de Eindhovense start-up Flowid, vertelt over de deal hij sloot met een Indiaas chemieconcern. Voor Flowid is het de eerste verkoop van de zelfontwikkelde chemiereactor, die veel kleiner en efficiënter is dan de standaarduitrusting in de sector.

Jan Westra, business developer van Priva, bespreekt de kansen van stadslandbouw. Zijn bedrijf is onder meer betrokken bij het project Dakkas in Den Haag.

Na de uitzending op New Business Radio is de uitzending integraal terug te luisteren als podcast. Beluister de eerdere uitzendingen van DuurzaamBV Radio.

Foto: Solarteam Twente (side), Helmut Südema (header), via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)