19-03-2013 11:11 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

In het nieuwe computerspel Plan It Green: The Big Switch ontwerpen spelers hun eigen ‘groene’ stad. Amusement en bewustwording in één.

Het gratis online spel werd gisteren gelanceerd door National Geographic, General Electric en The Centre for Science. Het concept is hetzelfde als dat van andere stad-simulatiespellen, zoals Megapolis. Spelers bouwen naar eigen inzicht een stad met fabrieken, electriciteitscentrales, wegen en huizen. Dan heffen ze belastingen waarmee ze weer verder kunnen bouwen.

Maar in Plan It Green ligt de focus op duurzaamheid. Spelers krijgen punten voor duurzame prestaties als energie-efficiëntie en afvalreductie.  Ze worden daarbij geholpen met praktische tips. Zo suggereert het spel dat recycling kan worden gebruikt om afvalstromen te verminderen. Ook worden spelers zo af en toe getrakteerd op feitjes uit de echte wereld. Dat sommige landen belastingvoordelen geven aan duurzame gebouwen bijvoorbeeld.

Duurzame keuzes

‘Kinderen leren thuis en op school dat milieuvriendelijke gewoontes als recycling belangrijk zijn voor hun omgeving,’ zegt Chris Mate, woordvoerder van het project. ‘In Plan It Green leren spelers wat er komt kijken bij het plannen en managen van een samenleving. Met energie-efficiënte wijken kunnen ze milieu-impact van hun stad verminderen en een sterkere samenleving bouwen. De keuzes die ze maken in Plan It Green kunnen ze vervolgens ook in hun dagelijks leven toepassen.’

Plan It Green is onderdeel van Connect! Transform the Future, een educatieproject over de toekomst van energie. Andere onderdelen van het project zijn een korte 3D film, workshops voor leraren en interactief educatiemateriaal.

Bron: Cleantechnica Foto: Plan It Green