18-11-2015 07:21 | Door: Fitria Jelyta

De gemeente Zeist wil ruim 100 gemeentelijke gebouwen energiezuiniger maken. De gebouwen moeten tot en met 2021 een energielabel A of B krijgen om de CO2-uitstoot aanzienlijk te verminderen.

Dat meldt de Nieuwsbode Zeist. De energiezuinige gebouwen dragen bij aan de ambitie van Zeist om in 2050 een klimaatneutrale gemeente te zijn. Zo is de gemeente met een onderzoek begonnen naar nieuwe en bestaande technieken voor energiebesparing in gemeentelijke gebouwen.

Met het onderzoek wil Zeist het energieverbruik van de gebouwen efficiënt verminderen, tegen een investering die zich binnen een overzienbare periode terugverdient. De gemeente Zeist heeft op basis daarvan besloten om ruim 100 gemeentelijke gebouwen in een keer energiezuiniger te maken.

De gemeente gaat gebouwen als sporthallen, het oude raadhuis, monumentale panden, parkeergarages en een zwembad van energiezuinige maatregelen voorzien. Daarnaast is de gemeente bezig met een specifiek plan voor energiezuinige schoolgebouwen.

CO2-reductie

Volgens de gemeente leiden de energiezuinige gemeentegebouwen tot een vermindering van CO2-uitstoot die vergelijkbaar is met ruim 260 huishoudens.

“Duurzaamheid staat hoog op onze agenda”, zegt Johan Varkevisser, wethouder duurzaamheid van de gemeente Zeist. “Wij vinden dat wij als gemeente dan ook eerst naar onszelf moeten kijken en investeren daarom de komende jaren flink in het energiezuiniger maken van onze gebouwen.”

Bron: De Nieuwsbode Zeist | Foto: GJvL, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)