18-11-2015 12:15 | Door: Fitria Jelyta

Onderzoeksinstituut Differ opent op donderdag 19 november zijn nieuwe laboratoriumgebouw. Met een Breeam Excellent-certificaat heeft het instituut voor fundamenteel energieonderzoek Nederlands duurzaamste laboratorium.

Het nieuwe laboratoriumgebouw van het Dutch Institute for Fundamental Energy Research (Differ) op de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) is ontworpen op energiezuinigheid. Zo beschikt het gebouw over 992 zonnepanelen op het dak, voldoende daglicht toetreding, driedubbel isolatieglas en een aansluiting op het warmtekoudeopslagsysteem in de bodem van het campusterrein.

Daarnaast zegt Differ de ecologische voetafdruk van de nieuwbouw te hebben beperkt door het gebruik van duurzame bouwmaterialen en het scheiden van bouwafval. Voor het duurzame gebouw ontvangt Differ het Breeam-NL Excellent-certificaat. Het instituut heeft naar eigen zeggen het duurzaamste laboratoriumgebouw van Nederland.

Differ duurzaam laboratorium

Duurzame stroom

In het nieuwe laboratoriumgebouw van Differ, het Nederlandse instituut voor fundamenteel energieonderzoek van de stichting Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM) en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), werken wetenschappers aan het omzetten van duurzame stroom in schone brandstof en aan het opwekken van energie uit kernfusie.

Op donderdag 19 november wordt het laboratorium geopend door staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Ellen Williams, directeur van de Advanced Research Projects Agency-Energy (Arpa-E). 

Bron: Differ, Dutch Green Building Council | Foto: Differ (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)