19-11-2015 18:12 | Door: Fitria Jelyta

In de Irakese provincie Basra verrijst een 964 meter hoge wolkenkrabber, die volgens de ontwikkelaars de hoogste ter wereld moet worden. Met zonnepanelen kan de toren zijn eigen energie opwekken.

De wolkenkrabber van Irakese architectenbureau AMBS Architects biedt plaats voor kantoren, hotels, woonwijken, winkelcentra, parken en een spoorwegnet. De 'verticale stad' krijgt onder meer LED-verlichting en zonnepanelen, waarmee de toren zelf energie gaat opwekken voor warmte en stroom.

De Bruid’, zoals AMBS Architects het ambitieuze bouwproject noemt, bestaat uit vier torens waarvan de hoogste toren een lengte van 964 meter krijgt en 241 verdiepingen zal tellen. Als de antenne op het gebouw wordt meegeteld, is De Bruid zelfs 1152 meter hoog. 

Het sluierachtige ontwerp van het gebouw moet zorgen dat de torens genoeg schaduw krijgen in het warme stadsklimaat. Verder wordt De Bruid voorzien van installaties die gebruikmaken van water om de verticale stad te koelen.

Snelgroeiende oliestad

Met de verticale stad wil de zakelijke provincie Basra in 2025 de stadscapaciteit vergroten en tegelijkertijd meer ruimte vrijmaken voor groengebieden. Volgens de architecten zal de snelgroeiende oliestad Basra ten zuiden van Irak, met het bouwproject de eerste verticale stad ter wereld krijgen.

Bron: De Morgen, Designboom, Solar Magazine | Foto: AMBS Architects