21-11-2015 10:17 | Door: Fitria Jelyta

De zorgorganisatie Marga Klompé heeft voor haar duurzame locatie in de Gelderse plaats Aalten een Breeam In-use-certificaat ontvangen. Marga Klompé is naar eigen zeggen de eerste zorginstelling met het duurzaamheidscertificaat.

Dat meldt Skipr. Voor de locatie Het Hoge Veld heeft Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé (SZMK) het Breeam In-use-certificaat behaald.

Zo beschikken de woningen voor ouderen en verpleeghuiszorg over zonnepanelen op het dak, een tuin met ecologische voorzieningen, een hoge isolatiewaarde en een warmtepomp om het gebouw duurzaam te verwarmen en te koelen. Daarnaast zijn de woningen voorzien van Airconomy-vloeren. Deze vloersystemen maken vloerverwarming, ventilatie en koeling mogelijk.

Met het aangescherpte energie- en duurzaamheidsbeleid is SZMK naar eigen zeggen de eerste Nederlandse zorgorganisatie die het duurzaamheidscertificaat Breeam-NL In-Use in ontvangst mag nemen.

Breeam Assessment

De Breeam-NL In-Use is een methode om de duurzaamheidsprestaties van bestaande gebouwen te monitoren. Zo wordt de methode verder ontwikkeld om ook bestaande gebouwen van onderwijsinstellingen op duurzaamheid te kunnen certificeren. In een pilot werken universiteiten samen om de Breeam-NL In-Use op te nemen voor het behalen van duurzaamheidsdoelstellingen.

In de Gelderse plaats Voorst krijgt Woonzorgcentrum de Benring 512 zonnepanelen op het dak. Dit wordt mogelijk gemaakt door de crowdfundingactie ZonOpZorg van duurzaamheidsorganisatie Urgenda, woningcorporatie Habion en platform zonnepanelendelen. Met dit initiatief wil het consortium zoveel mogelijk zorghuizen in Nederland van zonnepanelen voorzien. 

Bron: Skipr | Foto: Ann, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)