25-11-2015 16:20 | Door: Aveline Bies

De gemeente Enschede wil de bouw van duurzame gebouwen stimuleren. Daarom wil zij als eerste gemeente in Nederland de kosten van vergunningen voor duurzame bouwwerken afschaffen. 

Dit schrijft Vastgoedmarkt. Belastingen die op vergunningen worden geheven, zogenaamde leges, kunnen mensen en bedrijven ervan weerhouden een duurzame investering te doen, stelt de gemeente Enschede. Door deze leges per 1 januari 2016 af te schaffen, hoopt de gemeente op meer investeringen in duurzame bouwwerken.

De gemeente gaat zogenaamde ‘groene leges’ invoeren. Dit houdt in dat vergunningskosten onder de € 50.000 niet betaald hoeven te worden. Hierdoor kan duurzame bouw zich sneller terugverdienen. Enschede is de eerste gemeente in Nederland die deze maatregel neemt. 

"Er zijn gemeenten die al wat regelingen hebben op het gebied van energieverbruik", zegt Wethouder Hans van Agteren tegen De Ondernemer. "Maar het kwijtschelden van leges voor duurzaam bouwen, zoals wij gaan doen, dat wordt nog nergens toegepast."

Door het invoeren van groene leges loopt de gemeente naar verwachting € 150.000 aan inkomsten mis. Wanneer de groene leges een succes zijn, heeft de gemeente plannen om in 2018 op niet-duurzame bouwwerken extra leges te heffen.

Bron: Vastgoedmarkt | Foto: Oregon Department of Transportation, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)