30-11-2015 07:20 | Door: Fitria Jelyta

In Utrecht verrijst een nieuw gebouw bovenop de nieuwe terminal van de Uithoflijn. Met een slim en duurzaam ontwerp draagt het gebouw als microcity bij aan de circulaire economie.

Het Platform-gebouw biedt plaats voor woonruimtes, horeca en locaties met een commerciële bestemming die volgens het microcity-concept mogelijk maakt. Het gebouwontwerp komt overeen met het idee van architect Ton Venhoeven, waarin de samenhang van ruimtelijke ordening en infrastructuur wordt benadrukt in een landschap dat zowel duurzaam als economisch competitief is.

De ontwikkelingsovereenkomst voor Het Platform is getekend door de gemeente en provincie Utrecht, ABC Planontwikkeling met Westplan Investors, architectenbureau VerhoevenCS architecture+urbanism, en aannemer Bam. De ontwikkelaars zeggen het gebouw met een oppervlakte van 18.500 vierkante meter te realiseren op basis van de hoogste Breeam-duurzaamheidsprincipes.

Daarnaast beschikt het ontwerp over het tegelijk en geïntegreerd bouwen van het gebouw en het onderliggende bus-tramstation. Volgens de ontwikkelaars wordt er hierdoor minder staal en beton gebruikt. Zo bouwt het consortium het gebouw duurzamer en makkelijker, wat leidt tot minder bouwoverlast.

A2 Studio beeldmateriaal MicroCity Utrecht

Deeleconomie

Het Platform-gebouw is voornamelijk bedoeld voor net afgestudeerde hoogopgeleide jongeren en kenniswerkers die ontmoeten, gezonde lifestyle, delen en een directe aansluiting met de stad belangrijk vinden. De voorzieningen in het gebouw zijn vrij toegankelijk en dragen bij aan het MicroCity-concept, waarbij toekomstige bewoners de gebouwfaciliteiten delen met medebewoners en met bezoekers uit de rest van de stad. 

Bron: Gemeente Utrecht, Bam | Foto: A2 Studio (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)