26-11-2015 16:37 | Door: Fitria Jelyta

Twee basisscholen in de Overijsselse plaats Losser zijn onlangs bekroond met de Twentse Duurzaamheidsprijs 2015. Met deze prijs versloeg de Brede School duurzaam asfalt en een woning uit gebruikte materialen.

Dat meldt Tubantia. Het duurzame gebouw van de Brede School in Losser beschikt onder meer over zonnepanelen en een moderne installatie voor warmtekoudeopslag. Het gebouw is verder goed geïsoleerd en maakt gebruik van energiezuinige apparaten zoals moderne airconditioning en verlichting. Hierdoor wordt energie op een duurzame en zuinige manier gebruikt.

Daarnaast is het hemelwater van het gebouw en de buitenruimte afgekoppeld van het riool en wordt het opgevangen in een infiltratievoorziening. Door de aanplant van nieuwe bomen en struiken in de natuurlijke omgeving zegt de school een klimaatbestendige buitenruimte te hebben en hittestress te verminderen.

Voor de duurzame elementen van het gebouw heeft de Brede School in Losser de Twentse Duurzaamheidsprijs 2015 gewonnen. Ter beloning heeft de school een cheque ter waarde van € 5.000 ontvangen. In samenwerking met stichting Pioneering wil Regio Twente met dit initiatief gemeenten, bedrijven en particulieren stimuleren om duurzame bouwprojecten te realiseren.

Duurzame bouwprojecten stimuleren

Tot de finalisten van de Twentse Duurzaamheidsprijs behoorde een duurzaam alternatief voor de onder-, tussen- en deklaag van asfaltwegen. De Ecofalt van Enschedese Abbink Boekelo Wegenbouw bestaat voor 90 procent uit puin in plaats van het gebruikelijke natuurlijke gesteente.

Daarnaast behoorde interieurarchitect Maurice Beijk met zijn duurzame Kangoeroewoning tot de finalisten van de Twentse Duurzaamheidsprijs 2015. Zo bestaat de woning uit uitsluitend gebruikte materialen. 

Bron: Tubantia, Skolo | Foto: Marie, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)