27-11-2015 07:10 | Door: Fitria Jelyta

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) ondersteunt schoolbesturen en gemeenten om bestaande schoolgebouwen te verduurzamen. Dat doet de organisatie met de Green Deal Scholen.

Met het landelijke uitvoeringsprogramma ondersteunt RVO.nl de komende twee jaar schoolbesturen en gemeenten om bestaande schoolgebouwen duurzaam, gezond, en betaalbaar te maken. Zo biedt RVO.nl ondersteuning bij eenvoudige maatregelen tot (complexere) energieneutrale renovaties van schoolgebouwen.

Bij het uitvoeringsprogramma maakt RVO.nl de Green Deal Scholen Helpdesk en het centrale kennisportal Green Deal Scholen beschikbaar voor scholen en gemeenten. Bij energieneutrale renovaties kunnen schoolbesturen hulp krijgen via het innovatieprogramma Energiesprong van Platform 31.

Vanaf januari/maart 2016 start RVO.nl met de advisering aan 150 schoolbesturen. Daarnaast is er ondersteuningsruimte voor het verduurzamen van vijftien Integrale Huisvesting Plannen (IHP’s aan gemeenten). Hiermee krijgen gemeenten en schoolbesturen een totaalbeeld van de ontwikkelingen in de onderwijshuisvesting van de komende jaren.

Zonne-energie op scholen

RVO.nl heeft eerder een tool ontwikkeld waarmee schoolbesturen gemakkelijker beslissingen kunnen nemen voor de overstap naar zonne-energie. De tool bestaat uit een vragenlijst die de mogelijkheden voor de aanleg van zonnepanelen op schoolgebouwen inzichtelijk maakt. 

De Green Deal Scholen is een samenwerking tussen de VNG, PO-Raad, RVO.nl, Ruimte OK, Klimaatverbond, Platform31 en GGD GHOR Nederland.

Bron: RVO.nl | Foto: Jared and Corin, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)