27-03-2013 12:05 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Wereldwijde restricties op CO2-uitstoot bieden Azië een concurrentievoordeel ten opzichte van Europa en de VS, blijkt uit een ranglijst.

De lijst van de Australische denktank The Climate Institute rangschikt de G20-landen op de concurrentiepositie die ze zouden hebben in een CO2-arme wereld. In de top-5 staan maar liefst drie Aziatische landen: Japan, China en Zuid-Korea.

De aanvoerder van de lijst is echter Frankrijk, dat ook al de koppositie innam op de eerste lijst uit 2009. Het land verdient deze plaats voornamelijk door de vele kerncentrales die de Franse energiesector relatief CO2-arm maken. Daarnaast spelen ook de hoge brandstofprijzen, een efficiënt vervoerssysteem en de export van technologische producten volgens het rapport een belangrijke rol.

China gaat vooruit

Japan, China en Zuid-Korea nemen de plaatsen twee, drie en vier in, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk op plaats vijf. Vergeleken met 2009 is vooral China enorm vooruit gegaan: van een zevende naar een derde plaats. Dit komt volgens de onderzoekers voornamelijk door grote investeringen in schone energie en toegenomen export van technologische producten.

De Verenigde Staten zijn van de negende naar de elfde plaats afgezakt. Dat komt voornamelijk doordat er minder investeringen werden gedaan in duurzame energie. Daarnaast steeg de brandstofprijs in de VS minder hard dan in de andere G20-landen, en nam het  luchtvrachtverkeer toe.

Drie karakteristieken

De lijst beoordeelt landen op drie karakteristieken. Ten eerste de status van de industrie: landen met een CO2-intensieve industrie scoren hier laag. Verder keken de onderzoekers naar de stappen die landen al hebben genomen om zich voor te bereiden op een CO2-arme wereld. Daaronder vallen bijvoorbeeld investeringen in hernieuwbare energie.

Als laatste werd er gekeken naar de toekomstige welvaart van landen. Daarin werd niet alleen de verwachte status van de economie meegenomen, maar ook huidige investeringen in onderwijs en de manier waarop landen nu met hun natuurlijke hulpbronnen omgaan.

Bron: Environmentalleader

Foto: Wikimedia Commons