03-12-2015 09:41 | Door: Fitria Jelyta

Op de campus van de Radboud Universiteit in Nijmegen verrijst een nieuwbouw voor de Sociale Wetenschappen. Dankzij energiezuinige installaties is het slimme gebouw energieneutraal.

Voor het ontwerp van de nieuwbouw zijn architectenbureau Inbo en ingenieursbureaus Deerns en Croes verantwoordelijk. Het gebouw wordt gerealiseerd volgens de hoge duurzaamheidseisen van Breeam-NL Excellent.

Het nieuwe gebouw van de Radboud Universiteit krijgt zonnecellen op het dak van 5.500 vierkante meter, LED-verlichting, goede isolatie en een aansluiting op het bestaande warmtekoudeopslagsysteem van de universiteit. 

Daarnaast zijn alle ruimtes in het gebouw voorzien van bewegingssensoren die de verlichting en ventilatie aansturen op basis van aanwezige personen. De architecten van Inbo spreken over een ‘gebouw dat de mens volgt’. “Het is een smart building dat volledig is afgestemd op de behoeftes van de gebruikers”, zegt Jeroen Simons, architect bij Inbo.

Radboud nieuwbouw sociale wetenschappen Inbo

Trapgebruik bevorderen

Door de trappen in het nieuwe gebouw centraal te integreren, zeggen de architecten het gebruik van trappen in plaats van liften te bevorderen. Dit moet het energiegebruik verder verlagen.

De nieuwbouw biedt plaats aan collegezalen van verschillende grootte, stiltewerkplekken, practicumruimten, groepswerkplekken en horecavoorzieningen. Verder krijgt het gebouw een centrale laboratoriumvoorziening. De bouw start in 2018, waarna het nieuwe gebouw voor de faculteit der Sociale Wetenschappen in 2020 in gebruik wordt genomen.

Bron: Radboud Universiteit, Inbo | Foto: Inbo (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)