03-12-2015 14:04 | Door: Fitria Jelyta

Ikea heeft duurzame schuilplaatsen voor vluchtelingen ontwikkeld uit een stalen frame en zonnepanelen. De huizen gaan drie jaar lang mee en bieden meer veiligheid dan de veelgebruikte tenten.

Dat schrijft Elle. Samen met de UN Refugee Agency (UNHCR) en Better Shelter werkt de Zweedse meubelgigant aan een oplossing om schuilplaatsen te bieden voor een deel van de zestig miljoen vluchtelingen wereldwijd.

Binnen deze samenwerking heeft Ikea huizen ontwikkeld, die bestaan uit een stalen frame, zonnepanelen, deuren en een slot. Dit maakt het mogelijk voor vluchtelingen om in een duurzame en veilige schuilplaats te verblijven.  

Daarnaast zijn de woningen binnen vier tot acht uur op locatie zonder gereedschap in elkaar te zetten. In vergelijking met de veelgebruikte tenten in vluchtelingenkampen, zijn de vijfpersoonswoningen van Ikea twee keer zo groot en gaan ze tot drie jaar mee.

Better Shelter homes

Tijdelijk onderkomen

Eerder heeft Ikea het eerste plat verpakte huis ontwikkeld als een tijdelijk onderkomen voor vluchtelingen. Dit Ikea-huis heeft een oppervlak van 18 vierkante meter en is in vier uur tijd zonder gereedschap in elkaar te zetten.

In een ander project helpt een team van Nederlandse bouwexperts de Duitse regering bij het realiseren van noodwoningen voor de opvang van vluchtelingen. Binnen een maand zegt het consortium 350 prefab-woningen te kunnen opleveren. Naast vluchtelingenopvang kunnen de woningen ook hergebruikt worden voor de huisvesting van onder meer studenten en senioren. 

Bron: Elle | Foto: Better Shelter (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)