03-12-2015 15:07 | Door: Fitria Jelyta

Volgens MVO Nederland is beton wereldwijd het meest gebruikte bouwmateriaal. Het productieproces van beton gaat echter gepaard met veel CO2-uitstoot. Hierdoor zetten verschillende instellingen zich in voor het gebruik van duurzaam beton.

In de volgende uitzending van DuurzaamBV Radio op vrijdag 4 december zal Harry Hofman, MVO Manager van Strukton en voorzitter van Green Deal Verduurzaming Betonketen spreken over de laatste ontwikkelingen binnen de duurzame betonindustrie. DuurzaamBedrijfsleven zet alvast 3 Nederlandse toepassingen van duurzaam beton op een rijtje.

1. Eerste parkeerterrein met duurzaam beton

Bij de aanleg van een nieuw parkeerterrein heeft de gemeente Nijmegen duurzaam beton gebruikt. Dit beton is gemaakt uit gerecycled materiaal. Zo wil de gemeente een energiebesparing realiseren die vergelijkbaar is met het ‘energiegebruik van honderden woningen’.

Volgens de gemeente is het Park&Ride-terrein het eerste in Nederland dat gemaakt is uit gerecyclede grondstoffen. De gemeente zegt voortaan altijd duurzaam beton te gebruiken voor straatwerk, bij positieve ervaringen met het beton op het parkeerterrein in Nijmegen-Noord.

2. Glow-in-the-dark fietspad

Provincie Friesland heeft hergebruikt beton ingezet bij de aanleg van de fietsverbinding tussen Sneek en Woudsend. Voor dit beton heeft de Friese provincie een convenant ondertekend voor duurzaam beton. Het fietspad naast de N354 is volgens de provincie het eerste pad in Friesland dat met duurzaam beton is aangelegd.

Daarnaast is het fietspad voorzien van energieneutrale, lichtgevende belijning. De speciale verf neemt overdag zonlicht op en straalt het in het donker weer uit.

3. Hoofdstedelijke wegen in Amsterdam

De komende anderhalf jaar werkt de Amsterdamse gemeente samen met aannemers, recyclingbedrijven en betonleveranciers aan concrete projecten voor het recyclen van beton. Zo wil de gemeente meer kennis en ervaring opdoen in het hergebruiken van het bestratingsmateriaal.

De gemeente zegt een vermindering van circa 2.000 ton aan CO2-uitstoot te realiseren door gebruik te maken van gerecycled beton. De gemeente wil hiermee bijdragen aan de circulaire economie en het behalen van de doelen van de Agenda Duurzaamheid, waarbij afvalvermindering door hergebruik van grondstoffen een belangrijk uitgangspunt is. 

concrete mix

Foto: Greg Goebel, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)