04-12-2015 13:33 | Door: Fitria Jelyta

De 8 miljoen gebouwen in Nederland zijn verantwoordelijk voor 36 procent van de landelijke CO2-uitstoot. Energiezuinige maatregelen moeten de CO2-uitstoot terugdringen.

Dat schrijft Het Financieele Dagblad (FD) op basis van de stellingen van het adviesbureau Corporate Facility Partners (CFP). Volgens de directeur van het adviesbureau is een investering van € 40 mrd nodig om de doelstellingen uit het Energieakkoord te behalen. Hierin staat dat gebouwen in 2020 een besparing van 20 procent op energie moeten opleveren.

Om de CO2-uitstoot in 2030 met 50 procent te reduceren is volgens het adviesbureau een investering van € 100 mrd nodig. Verder stelt CFP in het FD dat kleine ingrepen al tot de noodzakelijke CO2-reductie kunnen leiden. Zo kunnen lichten in gebouwen ’s nachts worden gedoofd en dragen investeren in installaties als cv-ketels, LED-verlichting, goede isolatie en een aansluiting op een warmtekoudeopslagsysteem bij aan een reductie.

In het onderzoek van de Global Real Estate Sustainability Benchmark (Gresb) van dit jaar blijkt echter dat de vastgoedsector duurzamer is ten opzichte van het voorgaande jaar. Gresb stelt in het onderzoeksrapport dat de vastgoedsector een CO2-reductie van 3 procent realiseerde. Daarnaast is de totale on-site duurzame energieproductie met 149 gigawattuur gestegen.

Nieuwe regeling

Toch vindt CFP dat de huidige regelgeving niet volstaat om de CO2-uitstoot van Nederlandse gebouwen in hoog tempo terug te dringen. Om de doelstellingen in het Energieakkoord te bereiken, stelt het adviesbureau voor dat gebouwen met de energielabels F en G niet meer gehuurd mogen worden. Deze regeling wordt per 2018 in het Verenigd Koninkrijk toegepast. 

Bron: FD | Foto: Roman Boed, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)