06-12-2015 09:00 | Door: Fitria Jelyta

Het Belgische bouwbedrijf Beneens bouwt een nieuw kantoorgebouw in de Antwerpse plaats Olen. Het kantoor wordt gerealiseerd volgens een nieuwe bouwmethode met duurzaam hout.

Dat schrijft Nniews.be. Voor de realisatie van het nieuwe kantoorgebouw maakt Beneens gebruik van de zogeheten Cross Laminated Timber (CLT)-constructie. In deze nieuwe bouwmethode wordt enkel gewerkt met hout uit PEFC-gecertificeerde bossen.

Beneens zegt de houten bouwonderdelen volledig driedimensionaal uit te tekenen en te prefabriceren. Hierdoor is het mogelijk om de houten structuur van het kantoorgebouw in korte tijd op te leveren. Het bouwbedrijf wil de techniek ook op andere projecten toepassen.  

Duurzame verwarmingsinstallatie

Daarnaast krijgt het nieuwe kantoorgebouw een verwarmingsinstallatie die water verwarmt tot 145 graden. Het warme water wordt vervolgens naar een thermodynamisch kringproces gestuurd om de warmte om te zetten tot elektriciteit. De installatie wekt hiermee 110 kilowattuur elektriciteit op.

Aan het systeem is een warmwateropslagtank toegevoegd voor thermische opslag om de piekmomenten op te vangen. Zo kan het bedrijf elektriciteit opwekken en voldoende restwarmte overhouden om aan de warmtevraag van het hele gebouw te voldoen. 

Bron: Nnieuws.be | Foto: Sharon Mollerus, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)