08-12-2015 16:15 | Door: Fitria Jelyta

De betonfabrikant v.d. Bosch Beton heeft gebruikgemaakt van geopolymeertechnologie om cement in betonnen bermverharding te vervangen. Dit leidt tot een CO2-arm product.

Samen met het bedrijf Sqape Geopolymeer Technologie heeft v.d. Bosch Beton Reduton ontwikkeld, een nieuw geopolymeer graselement met een extreem lage CO2-emissie. Volgens de betonfabrikant is dit het eerste betonproduct zonder toevoeging van cement.

Door geopolymeren als cementvervanger toe te passen, zegt het bedrijf een CO2-reductie van 85 procent te realiseren ten opzichte van de traditionele betonnen bermverharding met cement. Zo wordt de Reduton toegepast in een project van de Provincie Overijssel.

Reduton

“De innovatie van v.d. Bosch Beton draagt bij aan het verduurzamen van de infrastructuur en de verkeersveiligheid”, zegt gedeputeerde Bert Boerman, verantwoordelijk voor Mobiliteit, Water en Sociaal in de Provincie Overijssel. “Daarom experimenteren wij met deze nieuwe bermverharding bij het groot onderhoud en reconstructie van de parallelweg langs de N331 tussen Zwartsluis-Vollenhove”.

De Overijsselse provincie monitort en evalueert het project in samenwerking met v.d. Bosch Beton. Naar verwachting zijn de eerste resultaten in het voorjaar van 2016 bekend.

Beter milieuprofiel

Met de geopolymeertechniek vervangt Sqape Portlandcementen door minerale reststoffen, alkaliën en een activator. Volgens het bedrijf maakt de techniek het energie-intensieve cementproductieproces overbodig. Daarnaast hebben de bouwmaterialen die volgens de Sqape techniek zijn geproduceerd een beter milieuprofiel, zo stelt het bedrijf. 

Bron: v.d. Bosch Beton | Foto: Hoofdafbeelding: Cliffscherer, Creative Commons, In tekst afbeelding: v.d. Bosch Beton (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)