14-12-2015 09:13 | Door: Aveline Bies

De architectonische ontwerp- en fabricagestudio Studio RAP werkt aan de robotisering van de bouw. Robotisering maakt excentrieke ontwerpen in de bouw betaalbaar.

Studio RAP (Robotics Architecture Production) werkt nu aan een indoor-office voor het SkilledIn Office, een Rotterdams havenbedrijf, schrijft Duurzaamgebouwd. Het is het eerste gebouw in Nederland dat door robots gefabriceerd is. Dit gebouw heeft een oppervlak van 130 vierkante meterr en bevat een kantoor, een trainingscentrum en een presentatieruimte.

Een robot van ABB maakte het kantoor met behulp van Rapcam. Rapcam is een software, ontwikkeld door Studio RAP. Deze software is vanaf februari 2016 voor iedereen beschikbaar en je kan hiermee goedkoop en eenvoudig allerlei productiehandelingen automatiseren, in tegenstelling tot conventionele automatiseringssoftware. Mede-oprichter Wessel van Beerendonk: “Doordat er ruimte komt voor maatwerk kunnen ze, naast hun standaard productie werkzaamheden, ook excentrieke ontwerpen betaalbaar realiseren.” Dit maakt robotica voor de vastgoedsector interessant.

Link tussen materiële en digitale wereld

“Hier maken we een directe link tussen de materiële en digitale wereld. Wij introduceren het digitaal bouwmeesterschap: we produceren vaak zelf de toonaangevende bouwdelen van onze ontwerpen. Hierdoor hebben we meer controle over de kwaliteit en integriteit van het gebouw en daarmee over de waarde en betekenis van het ontwerp. Bijkomend voordeel is dat we op deze wijze een significante risicoverlaging en daling van faalkosten kunnen bewerkstelligen", aldus Wessel van Beerendonk.

De faalkosten in de bouw en het vastgoed liggen momenteel rond de € 7 mrd.  Wessel van Beerendonk: “We kunnen dit reduceren door de inzet van geavanceerde software en door de bouw te industrialiseren. Niet alleen bij early adopters en trendsetters, maar vooral bij grote partijen waar de kansen enorm zijn.”

Bron: Duurzaamgebouwd