15-12-2015 10:20 | Door: Fitria Jelyta

Twee onderzoeksinstituten van het Duitse Fraunhofer-Gesellschaft hebben een drijvend woonconcept ontwikkeld dat geheel zelfvoorzienend is in water, warmte en elektriciteit.

In het Duitse Lausitzer Seenland, een watergebied tussen Saksen en Brandenburg, gaan twee onderzoeksinstituten van het Duitse Frauenhofer-Gesellschaft samen met universiteiten en bedrijven werken aan een woonconcept op het water. Het zogenoemde autartec-project bestaat uit een drijvende woning die zelf water, warmte en elektriciteit oplevert.

De drijvende woning krijgt zonnecellen en accu’s die in de muren en trappen zijn geïnstalleerd. Daarnaast beschikt de woning over zouthydraten in combinatie met een kachel. Dit systeem slaat warmte op in de zomer, die in de winter kan worden gebruikt.

De kachel is volgens de ontwikkelaars echter niet voldoende om aan de warmtevraag te voldoen. Daarom zet het consortium een thermisch opslagsysteem voor zeolieten in. Deze mineralen geven hitte af wanneer ze in contact komen met waterdamp.

Energieneutraal

De drijvende woning beschikt over een woonoppervlak van 75 vierkante meter op de begane grond en een woonoppervlak van 34 vierkante meter op de eerste verdieping. Naar verwachting verrijst de eerste energieneutrale woning van het autartec-project op het Geierswalde-meer in 2017.

Volgens de ontwikkelaars zijn veel meren in het Lausitzer Seenland-gebied niet aangesloten op de energie- en waterinfrastructuur. De zelfvoorzienende, drijvende woningen van het autartec-project moeten hiervoor een oplossing bieden.

In een ander project heeft het Britse architectenbureau EcoFloLife de eerste bijna volledig recyclebare woning op het water opgeleverd. De Waternest 100 is voor 98 procent opgetrokken uit gerecycled materiaal en geheel zelfvoorzienend. 

Bron: Frauenhofer-Gesellschaft, Groene Courant | Foto: Frauenhofer-Gesellschaft (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)