15-12-2015 09:15 | Door: Fitria Jelyta

Colombiaanse architecten hebben een baksteen ontwikkeld, waarmee gebouwen worden gekoeld door zonnewarmte beter door het gebouw heen te verspreiden.

Dat schrijft Archdaily. De keramische bouwstenen van de Colombiaanse architectenstudio Sumart Diseño y Arquitectura SAS hebben een ongewone dwarsdoorsnede, die luchtventilatie tussen de opgestapelde bakstenen mogelijk maakt. Dit leidt ertoe dat zonnewarmte beter door de gevels wordt verspreid en het gebouw koel blijft in een warm klimaat.

Met de Bloque Termodisipador (BT) zeggen de Colombiaanse architecten een oplossing te hebben om gebouwen koel te houden, zonder daarbij installaties in te zetten die energie gebruiken. In tegenstelling tot traditionele bakstenen, zijn de BT-bakstenen volledig afgewerkt, waardoor een kostenbesparing in materiaalafwerking en onderhoud mogelijk is.

Geluidsdempende werking

De bakstenen bestaan uit een rechthoekige vorm en een ongelijkzijdige driehoekige vorm die de bouwonderdelen beschermen tegen zonnestraling en warmteoverdracht. Verder hebben de bakstenen een geluidsdempende werking.

Volgens de architecten zijn gebouwgevels uit traditionele, rechthoekige bakstenen vaker en langer blootgesteld aan zonnestraling. Dit leidt tot een opeenhoping van de geabsorbeerde zonnewarmte in de gevels, waardoor het gebouw niet voldoende wordt gekoeld bij hoge temperaturen.

Bron: Archdaily | Foto: Camilo Suz via Archdaily, (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)