16-12-2015 17:05 | Door: Fitria Jelyta

AkzoNobel wil circulaire processen op gang zetten door het hergebruik van overtollige verven mogelijk te maken.

De verfproducent is gestart met een pilotstudie naar het verzamelen van gebruikte verven die aan consumenten en professionals zijn verkocht. Zo wil AkzoNobel de verfrestanten verwerken tot nieuwe verf. Via de productie en verkoopkanalen werkt AkzoNobel aan het verminderen van overtollige verf en het produceren van hoogwaardige verven en lakken.

In samenwerking met het Amerikaanse bedrijf GDB zegt AkzoNobel ongewenste verf te verkopen en te hergebruiken. GDB is gespecialiseerd in de verwerking van zowel verouderde verf als verfafval en het verkopen ervan in opkomende markten. Door het verkopen van ongewenste verf heeft AkzoNobel naar eigen zeggen in 2013 de verspilling van 11.000 ton verf voorkomen en € 4,5 mln bespaard.

Volgens de verfproducent is het minimaliseren van overtollige verf in de productie- en verkoopketen uitgegroeid tot een belangrijke ambitie. Door beschadigde verpakkingen ontstaat er overtollige verf. Daarnaast kunnen impopulaire verfkleuren ook leiden tot ongewenste verf.

Circulaire processen

AkzoNobel maakt samen met DSM, FrieslandCampina, Heineken, KLM, Philips, Shell en Unilever deel uit van de Dutch Sustainable Growth Coalition (DSGC). Hierin worden de multinationals door ondernemingsorganisatie VNO-NCW ondersteund om de omslag van een lineaire naar een circulaire economie te maken.

In de publicatie ‘Circular Economy, DSGC companies on their journey of implementing circular business models’ vertellen de managers van de multinationals over de circulaire processen waarvoor zij verantwoordelijk zijn. 

Bron: AkzoNobel | Foto: United Soybean Bord, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)