17-12-2015 09:35 | Door: Fitria Jelyta

Een wetenschapper van de Universiteit Twente (UT) heeft een duurzame meetmethode ontwikkeld om de resterende levensduur van gas- en waterbuizen te bepalen.

De nieuwe meetmethode van UT-promovendus Emiel Drenth is toe te passen op leidingen van hard PVC. De zogenaamde microhardheidsprik voorspelt hoelang een buis nog mee kan gaan, waardoor de buis op het juiste moment kan worden vervangen. De wetenschapper zegt dat sommige buizen aan vervanging toe zijn, terwijl andere buizen nog lange tijd mee kunnen.

Door gebruik te maken van de meetmethode zegt Drenth dat gas- en waternetwerkbeheerders efficiënter kunnen werken aan de vervanging van gas- en waterbuizen, kosten besparen en ‘rampen’ voorkomen. Bij de huidige meetmethode van gas- en waterbuizen wordt namelijk een stukje van de buis afgezaagd en vervolgens getest. Volgens de wetenschapper is deze manier van testen destructief.

De methode van Emiel Drenth is gericht op de microhardheid van de buis, die wordt bepaald met kleine prikjes die niet schadelijk zijn voor de buizen. “Om de restlevensduur van de buizen te bepalen, moet je weten hoe het verouderingsproces van het materiaal verloopt en waar de kritische grens ligt”, zegt Drenth.

Inspectierobot en prototype

De nieuwe meetmethode wordt uitgevoerd door een inspectierobot die door UT-robotwetenschapper Edwin Dertien is ontwikkeld. Volgens de wetenschapper is de inspectierobot in eerste instantie gericht op visuele inspectie in de gasleidingen. Uiteindelijk moet dit leiden tot het daadwerkelijk verzamelen van informatie over de staat van het gasnetwerk.

De wetenschappers zeggen een praktische toepassing voor de meetmethode te ontwikkelen en willen met verschillende partijen werken aan een prototype. 

Bron: University of Twente | Foto: Korona Lacasse, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)