18-12-2015 09:45 | Door: Fitria Jelyta

De gemeente Rotterdam maakt gebruik van 100 procent gerecycled asfalt in de onder-, tussen- en deklaag van een verhardingsconstructie op fietspaden.

Samen met Havenbedrijf Rotterdam, KWS Infra en Arizona Chemical, heeft de gemeente Rotterdam gewerkt aan de ontwikkeling van 100 procent gerecycled asfalt. Volgens de Rotterdamse gemeente is het duurzame asfalt geschikt voor de aanleg in de onder-, tussen-, en deklaag van een verhardingsconstructie op fietspaden.

Om de eigenschappen van verouderd asfalt te herstellen, gebruikt de gemeente een toepassing van een additief van Arizona Chemical. De grondstoffen voor dit middel zijn verkregen uit restproducten van naaldbomen die voor de papierindustrie zijn gebruikt. Bovendien wordt het verouderde asfalt lokaal gesorteerd, waardoor het asfalt van Rotterdam Zuid een tweede leven krijgt in Rotterdam Noord.

Zo is het asfalt aangelegd op een fietspad in het deelgebied Merwe-Vierhavens (M4H) van Stadshavens Rotterdam. Rotterdam zegt als eerste gemeente in Nederland 100 procent gerecycled asfalt op een fietspad te hebben toegepast. “Het is een prachtig circulair proces, met als resultaat asfalt dat inzetbaar is voor een groot aantal wegen in stad en haven”, zegt Wethouder Pex Langenberg van de gemeente Rotterdam.

Duurzame asfalttoepassingen

In Enschede heeft de gemeente op een 400 meter lange weg in Boekelo het duurzame asfalt Ecofalt aangelegd. Dit asfalt is geproduceerd uit sloopmateriaal en vermindert de CO2-uitstoot van het productieproces.

In een ander project hebben Nederlandse onderzoekers van de Wageningen UR duurzaam asfalt ontwikkeld met een natuurlijk plakmiddel als vervanger voor de aardolielijmstof bitumen. Het bio-asfalt bestaat uit lignine, een natuurlijke stof in de celwanden van planten en bomen die stevigheid biedt. 

Bron: Gemeente Rotterdam | Foto: Gemeente Rotterdam (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)