22-12-2015 12:15 | Door: Fitria Jelyta

Voor de Almeerse wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade bouwt een groep jonge ondernemers een drijvend gebouw uit planten. Dit moet het eerste gebouw van de Floriade 2022 worden.

Dat schrijft Dichtbij. De makers van het gebouw, de Drijfveer, zijn Koen Kaljee en Noëlle Dorenbos van Urban Greeners. Dat is een initiatief van een groep jonge ondernemers die bijdragen aan de ontwikkeling van een zelfvoorzienende stadswijk in Almere. Zo bestaat het drijvende gebouw voor 80 procent uit plantaardige materialen en moet het geheel zelfvoorzienend zijn door energie op te wekken, water te zuiveren en afval te verwerken.

Voor de oplevering van de Drijfveer maken de jonge ondernemers gebruik van duurzame materialen uit de regio, zoals hennep en wol. Hierbij werken de ontwikkelaars samen met de Almeerse Wolunie die schapenwol uit de stad verwerkt tot duurzame producten. Daarnaast krijgt de Drijfveer een vilten wand van 11 meter lang. Volgens de ondernemers geven de gebruikte materialen het gebouw een moderne uitstraling.

De initiatiefnemers van Urban Greeners streven ernaar om de Drijfveer in februari 2016 te openen. Het drijvende gebouw moet ruimte bieden voor onder meer bedrijfsontmoetingen en bouwers inspireren om met lokale materialen duurzaam te bouwen. De jonge ondernemers zullen de Drijfveer ook tentoonstellen tijdens de Almeerse wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade 2022.

floriade paviljoen doepel strijkers

Duurzaam paviljoen

In een ander project gaat architectenbureau Doepel Strijkers het eerste paviljoen voor de Floriade 2022 realiseren. Hiervoor gebruiken de architecten biobased materialen, natuurlijke zonwering en ventilatie. Het SubZero-paviljoen wordt als innovatiewerkplaats ingezet, waarin studenten, kennisinstellingen en het bedrijfsleven samenwerken aan innovaties op het gebied van voeding, gezondheid en welbevinden. 

Bron: Dichtbij, Urban Greeners | Header-foto: Urban Greeners (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven), In tekst-foto: Doepel Strijkers (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)