23-12-2015 13:35 | Door: Fitria Jelyta

Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) gaan een brug uit ijs en papiervezel bouwen in de Finse plaats Juuka. Na het smelten van de brug worden de resterende papiervezels gebruikt als compost.

In totaal 150 studenten uit Nederland, België, Groot-Brittannië, Schotland, Portugal, Zwitserland en Finland werken onder leiding van de TU/e aan een project om een brug te bouwen uit ijs. De ‘Bridge in Ice’ van 65 meter lang en 5 meter breed wordt versterkt met papiervezels. Door de vezels is het water in bevroren toestand volgens de TU/e drie keer zo sterk als normaal ijs en tien keer zo taai.

Na het smelten van de brug in het voorjaar, blijven de papiervezels achter om te worden gebruikt als voedingsbodem voor planten. Volgens de ontwikkelaars is de ijsbrug daardoor volledig biologisch afbreekbaar.

Met dit project willen de initiatiefnemers laten zien welke bouwconstructies mogelijk zijn door gebruik te maken van papiervezels en bevroren water. In de voorbereiding van het project hebben de ontwikkelaars berekend dat de brug het gewicht van een auto gemakkelijk kan dragen. De studenten gaan de ijsconstructie op stevigheid testen door een 2.000 kilo zware auto over de brug te laten rijden.

bridge in ice

Da Vinci

Het ontwerp van de ijsbrug is gebaseerd op een ontwerp van Leonardo da Vinci voor een brug over de Bosporus die nooit tot stand is gekomen. Naar verwachting wordt de Bridge in Ice begin februari in de Finse plaats Juuka opgeleverd.

Bron: TU/e | Foto: Hoofdafbeelding: Derek Gavey, Creative Commons, In tekst-afbeelding: Bridge in Ice via TU/e (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)