05-01-2016 07:34 | Door: Fitria Jelyta

Uit onderzoek blijkt dat energiezuinige woningen met energielabel A meer geld opleveren bij verkoop dan hetzelfde type woningen met een ongunstig energielabel.  

Dat schrijft Trouw. Het VastgoedLAB van Tias, de business school van Tilburg Universiteit en de Technische Universiteit Eindhoven, heeft onderzoek gedaan naar het effect van het energielabel op de koopwoningmarkt. Het onderzoek is uitgevoerd op basis van 27.044 transacties van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) met de energielabels.

Hieruit blijkt dat een woning met het energielabel A bij verkoop € 12.000 meer oplevert dan gemiddeld. Daarnaast staat een zeer energiezuinige woning met het A-label zeventig dagen korter te koop dan gemiddeld. Voor een slecht geïsoleerde woning geldt echter dat de waarde van het huis ruim € 13.000 onder het gemiddelde zit. Verder blijkt uit het onderzoek dat de woningen met energielabel G zeventig dagen langer te koop staan dan gemiddeld op de markt.

“Het nieuwe energielabel lijkt haar plaats in de woningmarkt te hebben gevonden”, zegt Dirk Brounen, hoogleraar vastgoedeconomie van de Tilburg Universiteit. “Steeds meer kopers en verkopers herkennen de waarde van de informatie die het label heeft ten aanzien van de toekomstige energiekosten van hun woning en prijzen dat bij de aankoop al in."

Transactiecijfers

Voor het onderzoek volgen de wetenschappers de effecten van het energielabel op de koopwoningmarkt op kwartaalbasis. Verder beschikken de onderzoekers over de transactiecijfers van de NVM en informatie over het energielabel van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). 

Bron: Trouw, VastgoedLAB Tias | Foto: Dennis Jarvis, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)