06-01-2016 12:26 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De golfbreker is het innovatieve ontwerp van de Nederlandse architect Koen Olthuis, die in opdracht van de New Yorkse haven de golfbreker heeft vormgegeven.

De Parthenon-golfbreker reduceert niet alleen de golfslag in de haven van New York maar wekt ook duurzame stroom op. In het ontwerp van de golfbreker stroomt het water door de draaiende kolommen. Hierbij is rekening gehouden met de unieke stromingen van de Hudson rivier. De elektriciteit die de dijk genereerd is beschikbaar voor de haven.

“Het staat nog niet vast hoeveel energie de golfbreker zal opleveren, daarvoor moeten eerst nog tests worden gedaan”, zegt architect Koen Olthuis, oprichter van architectenbureau Waterstudio. 

Wereldwijd interesse 

De investering in de duurzame dijk ligt $ 3 mln hoger dan bij conventionele dijken. Met de energie die het systeem opwekt verdient de dijk deze meerkosten terug. Daarnaast verbetert het ontwerp van de Parthenon de leefkwaliteit in de omgeving van de haven.

In tegenstelling tot andere dijken is deze innovatieve golfbreker niet in de bodem verankerd. Kabels houden de dijk op zijn plek.

Olthuis heeft sinds de opdracht voor de haven van Lincoln Harbor al vier nieuwe aanvragen binnengekregen van over de hele wereld. Bij deze aanvragen wordt er onderzocht of de plaatsing van de Parthenon-golfbreker ook mogelijk is. “Het systeem is speciaal ontworpen voor Lincoln Harbor, dat zorgt ervoor dat het niet overal geplaatst kan worden.”

Voor de goedkeuring van het ontwerp in Lincoln Harbor, moet Waterstudio nog drie tot vier maanden wachten. 

Foto: Waterstudio (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)