07-01-2016 09:15 | Door: Aveline Bies

Het kantorenpark Bergwijkpark wordt getransformeerd tot een nieuwe woonwijk en Campus Diemen Zuid. Hergebruik van grondstoffen en aansluiting op stadswarmte staan hierbij centraal.

Dit schrijft Duurzaam Gebouwd. Het park stond jarenlang voor 80 procent leeg. Met de herontwikkeling van het kantorenpark wil de gemeente de binnenstedelijke bouw stimuleren in plaats van buiten de stadsgrenzen uitbreiden. Hierbij zegt de gemeente waar mogelijk bestaande bouw te hergebruiken.

Het hergebruik van gebouwen heeft vooral in het begintraject van het bouwproject plaatsgevonden. Zo zijn er in vijf gebouwen op het Bergwijkpark-terrein ruimte gemaakt voor Campus Diemen Zuid met 939 studentenappartementen en voorzieningen zoals sport, horeca en winkels. 

Gebouwen die niet geschikt waren voor renovatie werden gesloopt. Hiervoor in de plaats komen 3.000 nieuwbouwwoningen van architectenbureau Soesters Van Eldonk Architecten en vastgoedontwikkelaar Snippe Projecten. In het zogenoemde 'Holland Park'-project zeggen de initiatiefnemers sloopmateriaal als beton en steen te hergebruiken. Het materiaal wordt ter plekke tot puin vermalen en zowel binnen als buiten het project ingezet.

Stadswarmte

De Campus en de nieuwe gebouwen zijn op stadswarmte aangesloten, wat volgens de ontwikkelaars gunstig is voor het energieverbruik. ”Stadswarmte past blijkbaar heel goed in de duurzame bouw van een nieuwe woonwijk”, zegt projectleider Rinze van Veen van de gemeente Diemen. “Een ontwikkelaar die betaalbare woningen wil bouwen, kan met stadswarmte op een economisch verantwoorde wijze milieuvriendelijke warmte voor grote aantallen woningen realiseren.”

Bron: Duurzaamgebouwd | Foto: Billy Abbott, via Flickr, Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)