06-01-2016 16:15 | Door: Fitria Jelyta

Eneco ondertekent op 11 januari een partnerschap met het Stroomversnelling-initiatief om de realisatie van 111.000 Nul op de Meter-woningen te ondersteunen.

Binnen het Stroomversnelling- initiatief werken verschillende gemeentes, bedrijven en woningcorporaties samen om de komende jaren 111.000 woningen te transformeren naar Nul op de Meter-woningen. Het initiatief maakt het huurders mogelijk om hun energiekosten aan woningcorporaties te betalen, waarna de corporaties het geld investeren in de transformatie naar een energieneutraal huis.

Door het partnerschap met Stroomversnelling aan te gaan, zegt Eneco nieuwe en innovatieve verdienmodellen rond de Nul op de Meter-woningen te ontwikkelen en uit te voeren. Een Nul op de Meter-woning heeft geen gasaansluiting en is voorzien van onder meer zonnepanelen en nieuwe binnenhuisinstallaties. Daarnaast krijgen de woningen een nieuwe gebouwschil en worden ze kier- en tochtvrij gemaakt.

Deze maatregelen leveren volgens Eneco een huis op dat evenveel duurzame energie opwekt als dat het nodig heeft voor de woning en voor huishoudelijke apparatuur. Hierdoor komen de energiekosten op nul uit bij gemiddeld gebruik en over een jaar genomen. Verder stelt Eneco dat het wooncomfort van de woning na de renovatie zal stijgen.

Belangstelling voor Nul op de Meter

In opdracht van het energieconcern, heeft marktonderzoeksbureau Ipsos onderzoek gedaan naar de belangstelling voor Nul op de Meter-woningen. Van de 1.001 ondervraagden vond 42 procent het Nul op de Meter-initiatief aantrekkelijk tot zeer aantrekkelijk.

Eerder werkte Eneco samen met het Stroomversnelling-consortium aan een aangepaste voorschotnota. Hierbij betalen bewoners van gerenoveerde woningen nog een voorschot op hun energierekening. De nota is gebaseerd op het gebruik van eerdere jaren, voordat de woning energieneutraal was. 

Bron: Eneco | Foto: DennisM2, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)