08-01-2016 12:17 | Door: Fitria Jelyta

Een Amerikaans bedrijf heeft een robot ontwikkeld die bakstenen drie keer sneller kan metselen dan een mens. Dit moet het werk van metselaars vereenvoudigen.

Dat schrijft ArchDaily. Het Amerikaanse bedrijf Construction Robotics heeft de robotmetselaar Semi-Automated Mason (Sam) ontwikkeld om het werk van metselaars op bouwplaatsen te versnellen. In tegenstelling tot mensen die driehonderd tot vijfhonderd bakstenen per dag kunnen metselen is de robot volgens de ontwikkelaars in staat om achthonderd tot tot 1.200 bakstenen te metselen.

De robot werkt met verschillende algoritmes en beschikt over sensoren om de locatie van de bakstenen te bepalen. Zo voert de robot automatische bewegingen uit om de bakstenen van mortel te voorzien en ze op de juiste plaats te leggen. De ontwikkelaars zeggen dat Sam ook onderscheid kan maken tussen instructies op bouwtekeningen en de werkelijke bouwplaats, die volgens het bedrijf vaak van elkaar verschillen.

De robot is echter niet ontwikkeld om het werk van metselaars over te nemen. De ontwikkelaars zeggen dat de robot het werk van metselaars op de bouwplaats gemakkelijker en sneller kan maken. Sam is volgens Construction Robotics voornamelijk toepasbaar op grote bouwprojecten, zoals de bouw van ziekenhuizen en universiteiten. 

Bron: ArchDaily, MIT Technology Review