10-01-2016 10:15 | Door: Fitria Jelyta

Een Franse ingenieur heeft een slimme douchekop ontwikkeld die tijdens een douchebeurt het waterverbruik berekent. Dit moet douchegebruikers aanmoedigen om minder water te verbruiken.

De Hydrao is een slimme douchekop die door de Franse ingenieur Gabriel Della-Monica is ontwikkeld. Het systeem beschikt over een ingebouwde LED-lamp die gebruikers tijdens een douchebeurt waarschuwt wanneer ze teveel water verbruiken. Volgens de ontwikkelaar moedigt het systeem douchegebruikers aan om minder water te verbruiken.

De LED-lamp kleurt groen wanneer er 10 liter water tijdens het douchen is verbruikt. Bij meer dan 10 liter water springt de lamp op blauw en wanneer een douchebeurt meer dan 50 liter water verbruikt, kleurt de lamp rood om de gebruiker te waarschuwen voor overmatig waterverbruik. Volgens Della-Monica wordt er tijdens een douchebeurt gemiddeld 80 liter water verbruikt.

Geen batterijen

Om de LED-lamp te laten branden, maakt Hydrao gebruik van de waterstroom. Daardoor heeft de slimme douchekop geen batterijen nodig. Daarnaast beschikt de Hydrao over een Bluetooth-verbinding en app, waarmee de douchekop is aan te sluiten op een smartphone of tablet. Zo krijgen gebruikers inzicht in hoeveel water er daadwerkelijk is verbruikt. Verder kunnen gebruikers doelen opstellen om tijdens een douchebeurt te besparen op het waterverbruik. 

Bekijk hieronder hoe de Hydrao-douchekop werkt.

Bron: Hydrao, Gizbot | Foto: stacey.d, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)