14-01-2016 09:20 | Door: Fitria Jelyta

Uit onderzoek van ingenieursbureau Arcadis is gebleken dat er meer treinen op het spoor kunnen rijden en veel energie bespaard wordt met een verdubbeling van de spanning op de bovenleiding.

Het Nederlandse ontwerp- en consultancybedrijf Arcadis heeft een onderzoek uitgevoerd over de Nederlandse spoorinfrastructuur. Daaruit blijkt dat stoptreinen sneller optrekken, en dat er in het algemeen meer treinen op het bestaande spoor kunnen rijden, door de spanning van 1,5 kilovolt op de bovenleiding tot 3 kilovolt te verhogen. Daarnaast maakt dit een energiebesparing in het treinverkeer mogelijk.

Deze toepassing vergt een investering van € 735 mln, waarvan € 354 mln noodzakelijk is voor de aanpassing van de infrastructuur en € 381 mln voor de aanpassing van treinen. Volgens Arcadis is de investering in acht jaar terug te verdienen, via de energiebesparing en het rijden van extra treinen.

Nederlandse railnetwerken beter benutten

Bij een lage spanning is er meer stroom nodig. Volgens het ontwerp- en consultancybedrijf is Nederland een van de laatste landen met een lage spanning op de bovenleiding. Een verdubbeling van deze spanning is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de passagiers en de spoorbedrijven. Die halen voordelen uit de extra capaciteit op het spoor, zo stelt Arcadis.

Naast de uitrol van een spanning van 3 kilovolt, zegt Arcadis dat de bouw van verbeterde stations, spoorkruisingen en doorsnijdingen noodzakelijk zijn om de railnetwerken in Nederland optimaal te benutten. 

Bron: Telegraaf, Arcadis | Foto: Roel Hemkes, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)