20-01-2016 07:40 | Door: Fitria Jelyta

De Nederlandse Spoorwegen (NS) heeft op station Rotterdam Centraal een vogelverjaagsysteem ingezet dat spreeuwen diervriendelijk wegjaagt met laserstralen. 

De Agrilaser Autonomic van Bird Control Group is een volautomatisch vogelverjaagsysteem dat onder meer agrarische gebieden vrijhoudt van vogels door middel van een bewegende laserstraal. De NS zet het diervriendelijke systeem nu in op station Rotterdam Centraal om spreeuwen te verjagen. 

De automatische laser is bovenop de liftschacht van de perrons 8 en 9 geïnstalleerd. “Vogels zien die laserstraal als gevaar”, zegt Steinar Henskens van de Bird Control Group. “Door die stralen door het station te bewegen, schrikken ze en vliegen ze weg." Volgens de ontwikkelaar is de laserstraal overdag nauwelijks te zien, maar in de avond en in de ochtend is een groene straal wel zichtbaar. De laserstraal is niet schadelijk voor mens en dier.

Volgens Bird Control Group heeft de NS al jaren last van spreeuwen die op de liftschachten zitten en de boel onderpoepen. Om die reden zou het bedrijf hebben gekozen voor een moderne techniek om de vogels te verjagen. Uit een proef met het vogelverjaagsysteem blijkt dat de laser succesvol is bij het verjagen van de spreeuwen van de perrons.

vogelverjaagsysteem

Geen vogelpoep

“Het apparaat is nu drie weken in gebruik en grote groepen spreeuwen zien we niet meer”, zegt Henskens. Om het gehele station te beschermen tegen de spreeuwen zijn er volgens de ontwikkelaar echter drie tot vier lasers nodig.

Eerder heeft de regering provincies gestimuleerd om vanaf 2016 ganzen te verdrijven met behulp van de Agrilaser. De automatische laser moet een diervriendelijk alternatief vormen voor traditionele vergassing van de vogels. 

Bron: Bird Control Group | Foto: Hoofdafbeelding: Bastiaan Blinksma, Creative Commons, In tekst-afbeelding: Bird Control Group (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)