22-04-2013 13:28 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Tokyo Skytree is naast tv-toren ook een energiebron voor omliggende gebouwen. Het maakt de Japanners bewust van energie-efficiëntie.

De Japanse zendmast van 634 meter hoog – bijna twee keer het Empire State Building – was eerst, naast het uitzenden van signalen, vooral bedoeld om de bezoekers een blik op de imponerende skyline van Tokio te bieden. De hoogste tv-toren ter wereld – dat ¥65 mrd (€500 mln) kostte – is nu echter ook voorzien met een energiebesparingssyteem, waar de directe omgeving van profiteert.

Het systeem levert namelijk voor winkels, restaurants en kantoren in een gebied van zo’n 10 hectare een CO2-besparing van 48 procent op. Dit kan onder andere dankzij het gebruik van warmtepompen en watertanks. De toren neemt het centrale punt in de lokale stadsverwarming in.

In de daluren wordt warmte uit de lucht, bodem en het grondwater gebruikt om water op een energie-efficiëntie manier te verwarmen. Het water wordt opgeslagen in vier 16-meter grote tanks die omliggende kantoren, restaurants en winkels in een straal van vijf kilometer voorzien van warm en koud water. Hierdoor zijn minder individuele systemen nodig, wat een enorme besparing oplevert in de wereldstad.

Tsunami en Fukushima

In 2008 werd met de bouw van de zendmast begonnen, maar na de tsunami in maart 2011 kreeg de toren een nieuwe functie: mensen bewust maken om efficiënt met energie om te gaan. De tsunami werd veroorzaakt door een aardbeving en leidde tot een meltdown van de kerncentrale Fukushima. Na deze ramp werden bijna alle kerncentrales in Japan gesloten en begon het land in hernieuwbare energie te investeren.

Tokyo Skytree is de eerste zendmast die gebruik maakt van het duurzame warmte- en koeltesysteem. Stadsverwarming wordt daarentegen al een aantal jaar over de hele wereld gebruikt.

Foto: Nicnoth via Flickr.com

Bron: Bloomberg