20-01-2016 14:15 | Door: Fitria Jelyta

De Provincie Zuid-Holland heeft met succes antivriesasfalt toegepast op een fietsverbinding over het Vlietpolderplein in Naaldwijk. Uit de praktijk blijkt dat er geen ijsvorming heeft plaatsgevonden bij een temperatuur onder nul.

De Snelbinder is een fietsbrug in Naaldwijk dat over sensoren beschikt. Ook is een speciaal soort asfalt toegepast. De sensoren op de fietsbrug meten verschillende aspecten, zoals de temperatuur, vochtigheid en het zoutgehalte van het wegdek. Het antivriesasfalt op de brug bevat verschillende zouten die langzaam vrijkomen bij aanraking met vocht en vervolgens voorkomen dat het wegdek bevriest.

Een visuele inspectie op de Snelbinder heeft bevestigd dat het antivriesasfalt daadwerkelijk ijsvorming voorkomt. “Het is fantastisch dat het antivriesasfalt de afgelopen nachten bewezen heeft dat het werkt”, zegt Marian Aacken, projectleider van de Provincie Zuid-Holland. “Dit hadden we natuurlijk ook verwacht, maar het blijft toch wachten op de bevestiging uit de praktijk.”

CO2-reductie

In juni 2015 heeft aannemer Mourik Groot-Ammers de fietsbrug van innovatief en duurzaam asfalt voorzien. Volgens de provincie is dit asfalt in tegenstelling tot traditioneel asfalt, duurzamer, veiliger voor de fietser en goedkoper in realisatie en onderhoud. Daarnaast zegt de provincie met het nieuwe asfalt een CO2-reductie van 18 procent te realiseren. 

Bron: Provincie Zuid-Holland, RTL Z | Foto: Provincie Zuid-Holland (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)