24-01-2016 10:19 | Door: Fitria Jelyta

De Dutch Green Building Council (DGBC) heeft een samenwerkingsovereenkomst ondertekend om bestaande kantoorgebouwen in een versneld traject duurzaam en energiezuinig te maken.

Onder het Platform Duurzame Huisvesting (PDH) werkt de DGBC samen met onder andere TNO en Rijksvastgoedbedrijf om bestaande bedrijfshuisvesting sneller te verduurzamen. De platformleden zetten zich in voor energiezuinige, flexibele, comfortabele en gezonde werk- en leefomgevingen.

Binnen het PDH werken de partijen aan duurzaamheidstools die oplossingen bieden voor de knelpunten van het verduurzamen van bestaand vastgoed. Zo biedt het platform de Green Lease aan, waarbij zowel de huurder als verhuurder concrete afspraken maken om duurzame maatregelen in bestaande gebouwen te kunnen financieren.

Ook het energieprestatiecontract maakt deel uit van de duurzaamheidstools die PDH biedt. Hierin is de gegarandeerde energiebesparing van gebouwen in een overeenkomst vast te leggen. Daarnaast biedt het platform kennis aan zowel de markt en de overheid om de transitie naar duurzaam vastgoed te versnellen.

Onderzoek naar incentives

Volgens de DGBC speelt er een belangenconflict tussen huurder en verhuurder of eigenaar van een pand bij de verduurzaming van bestaand vastgoed. Zo geniet de huurder de voordelen van duurzaam vastgoed, terwijl de verhuurder vaak hoge investeringen moet maken om de duurzame maatregelen uit te voeren.

Eigenaren van bestaand vastgoed vragen zich af waarom ze hun pand moeten verduurzamen. Wanneer blijkt dat de transformatie naar een duurzaam gebouw niet op korte termijn winst oplevert, dan wil de gebouweigenaar de situatie vooral laten zoals die is.

“Daarom is de DGBC gestart met een onderzoek naar de incentives om bestaande panden te verduurzamen”, zegt van DGBC-directeur Annemarie van Doorn in een interview met DuurzaamBedrijfsleven. “Wat zijn de motivaties om bijvoorbeeld bestaande kantoren te verduurzamen en hoe kunnen we vooral mkb-bedrijven helpen om hun gebouwen te verduurzamen?”

Bron: DGBC | Foto: Edwin van Buuringen, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)