27-01-2016 07:20 | Door: Fitria Jelyta

Het modulaire bouwconcept van het bedrijf Cubicco moet het woningaanbod voor alleenstaanden vergroten en de wachtlijsten voor sociale huurwoningen verkorten.

Het West-Brabantse bedrijf Cubicco wil met een modulair bouwconcept energieneutrale woningen toegankelijk maken voor alleenstaanden. De energieneutrale woning van het bedrijf beschikt over zonnepanelen en een systeem dat regenwater opvangt. 

Daarnaast zijn de bouwonderdelen geproduceerd uit duurzame materialen als FSC-gecertificeerd hout en kunnen potentiële bewoners kiezen voor een groendak. Op aanvraag kunnen zij ook een energieopslaginstallatie krijgen.

Volgens Cubicco voldoen de woningen al aan de richtlijnen van het bouwbesluit van 2020. Daarnaast is de modulaire woning conform de CO2-normen te bouwen en is het concept snel en veilig op locatie te plaatsen.

Samen met bouwbedrijf Aan de Stegge Roosendaal werkt Cubicco aan de realisatie van de modulaire woningen. De bedrijven openen de eerste Nederlandse Cubicco-woning op 28 januari in Roosendaal.

Cubicco 2

Duurzame isolatie

De wanden van de Cubicco-woningen zijn voorzien van een duurzaam isolatiemateriaal van spuitkurk. Deze coating bestaat uit kurkkorrels en is geschikt voor zowel thermische isolatie als geluidsisolatie. De spuitkurkcoating is verder waterafstotend en voorkomt in tegenstelling tot verf, afbladdering van gevels door vocht. Volgens de initiatiefnemers draagt het isolerende verfmateriaal bij aan verdere energiebesparing van de Cubicco-woning. 

Korte wachtlijsten

Met dit concept zegt het bedrijf het woningaanbod voor alleenstaanden te vergroten. “”Het idee dat je met beperkt inkomen per se driehoog in een flatje zonder balkon, geen groen en weinig daglicht moet wonen, dat is achterhaald”, zegt Cubicco-grondlegger Randy Riteco.

“Of het nu gaat om starters, gescheiden mensen, hulpbehoevenden of senioren, wij zijn ervan overtuigd dat nieuwbouw van deze kleine, passende woningen een structurele aanpak is van de wachtlijsten.”

Aardbevingsbestendig

De prefab-onderdelen van de woning zijn volgens Cubicco in elke leegstaande fabriekshal te produceren, waarna het bedrijf ze vervolgens naar de bouwlocatie vervoert. Volgens Cubicco zijn de woningen ook geschikt voor gebieden waar aardbevingen voorkomen, zoals in Groningen.

Eerder zijn de modulaire huizen in de Verenigde Staten voorzien van een label dat veiligheid garandeert bij de zwaarste orkanen. Hierdoor biedt het concept volgens de bedrijven een oplossing bij zowel structurele als tijdelijke huisvestingsproblemen. 

Cubicco 3

Bron: Cubicco, Gizmag | Foto: Cubicco (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)