01-02-2016 12:30 | Door: Fitria Jelyta

Amerikaanse architecten hebben een 3D-geprinte woning ontwikkeld die volledig zelfvoorzienend is wat betreft energie. Dit kan mogelijk een oplossing bieden voor een groeiend tekort aan woningen door verstedelijking.

Dat schrijft Dezeen. Additive Manufacturing Integrated Energie (Amie) is een project van het Amerikaanse architectenbureau Skidmore, Owings & Merrill LLP (SOM). De 3D-geprinte woning bestaat voornamelijk uit polymeren en beschikt over een 3D-geprint voertuig, zonnepanelen op het dak en een energieopslaginstallatie. Hierdoor is Amie volledig zelfvoorzienend in energie.

In dit paviljoen wekken de zonnepanelen energie op, waarna die wordt opgeslagen in de energieopslaginstallatie. Verder wekt het 3D-geprinte voertuig energie op door gebruik te maken van een hybride elektriciteitssysteem. Via een draadloos systeem wordt de opgewekte energie vanuit het 3D-geprinte voertuig naar het paviljoen vervoerd en andersom. Hierdoor kan het voertuig ook rijden.

AMIE SOM

Bij de ontwikkeling van het paviljoen hebben de architecten gebruikgemaakt van multifunctionele, 3D-geprinte wanden die het gebouw van voldoende isolatie voorzien. Daarnaast beschermen de wanden het gebouw tegen vocht. Hiermee zegt SOM zowel het bouwafval als het materiaalgebruik voor het paviljoen te verminderen.

Vraag naar woningen

In dit bouwproject werkt het architectenbureau samen met de U.S. Department of Energy, de Oak Ridge National Laboratory en de University of Tennessee. Met het off-gridpaviljoen zeggen de architecten een oplossing te bieden voor de groeiende populatie in steden, waardoor zowel de energiebehoefte als de vraag naar woningen zal stijgen. 

AMIE SOM

Bron: Dezeen, SOM | Foto: Kyle Kress, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)