01-02-2016 18:35 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De oude chocoladefabriek Ringers in Alkmaar krijgt een nieuwe bestemming als toeristische hotspot. Om de herbestemming te realiseren, heeft initiatiefnemer Open Ringers twee nieuwe investeerders erbij. 

De twee nieuwe investeerders Unica en Vondel Hotels gaan zich inzetten voor de herbestemming van de Ringersfabriek. Om de Ringersfabriek in 2018 te openen als toeristische trekpleister, heeft de initiatiefnemer Open Ringers nog € 1,7 mln nodig. De huidige investeerders van Open Ringers voorzien de voormalige fabriek van een hotel, horecagelegenheid en kantoorruimtes, waarmee het project voor 90 procent is gefinancierd.

Daarnaast neemt chocoladefabrikant Dobla zijn intrek in de oude Ringersfabriek. Naast het hoofdkantoor en innovatiecentrum van Dobla, moet de oude chocoladefabriek plaatsmaken voor een ‘ontmoetingsplek voor smaakfanaten’.

Duurzaam verwarmen

Van installatiebedrijf Unica krijgt de voormalige chocoladefabriek in Alkmaar een warmtekoudeopslagsysteem (WKO) dat 50 procent energie bespaart voor het verwarmen en koelen van het pand. Voor warme en koude dagen wil de onderneming gebruikmaken van een turbokoppeling met restwarmte van de Alkmaarse Huisvuilcentrale (HVC). 

Unica ziet ook een mogelijkheid om koud water uit het Noordhollandsch Kanaal te halen voor de koeling van het gebouw. Om de oude fabriek van energie te voorzien, wil het installatiebedrijf zonnepanelen op het pand aanleggen. 

De twee nieuwe investeerders van Open Ringers waren eerder betrokken bij de ontwikkeling van De Hallen in Amsterdam. In De Hallen opende Vondel Hotels hotel De Hallen. In de voormalige chocoladefabriek gaat de investeerder het hotel Ringers openen. 

 

Bron: Open Ringers | Foto: Open Ringers