02-02-2016 18:30 | Door: Fitria Jelyta

Het Britse waterbedrijf Anglian Water maakt gebruik van duurzaam beton bij een van zijn gebouwen in de plaats Norwich. Hiermee zegt het waterbedrijf een CO2-reductie van 60 procent te realiseren.

Als basis voor de waterzuiveringsinstallatie in Norwich maakt Anglian Water gebruik van Cemfree. Dit beton bevat gemalen hoogovenslak, een bijproduct van de staalindustrie, die het veelgebruikte Portland cement in beton vervangt. Volgens de producenten van Cemfree levert de productie van Portland cement 913 kilogram CO2 per ton op.

Door gebruik te maken van het duurzame alternatief voor beton zegt Anglian Water tot 60 procent CO2-uitstoot te verminderen. Eerder is het Cemfree-beton toegepast op een ander waterbehandelingsplaats van het bedrijf in Norfolk, waaruit blijkt dat het cementloze beton daadwerkelijk CO2-uitstoot vermindert. Met de toepassing van Cemfree wil het waterbedrijf in 2030 de totale CO2-uitstoot met 70 procent verminderen.

De producenten van Cemfree zeggen dat het cementloze beton over dezelfde structurele eigenschappen beschikt als traditioneel beton. Cemfree is echter onderhoudsvriendelijk, duurzamer en heeft minder water nodig dan veelgebruikte betonsoorten, zo stellen de producenten.

Traditioneel beton vervangen

Daarnaast wordt Cemfree op dezelfde wijze geproduceerd als conventioneel beton, waardoor vervanging van traditioneel beton door dit duurzame alternatief volgens de producenten gemakkelijk zal verlopen.

“We zullen het cementloze beton Cemfree samen met onze technische installateurs en bouwpartners uitvoerig testen”, zegt Fionn Boyle van Anglian Water. “We willen zien of het beton aan onze eisen voldoet en in de toekomst gaan we kijken naar manieren om traditioneel beton te vervangen met Cemfree.”

Bekijk in de video hieronder meer over de productie van Cemfree.

Bron: Edie, Business Green, Cemfree | Foto: Hepburn Wind, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)