03-02-2016 09:05 | Door: Fitria Jelyta

In Alphen aan den Rijn verrijst de energieneutrale Konigin Máximabrug. Door gebruik te maken van prefab-betononderdelen is voor de bouw van de brug minder beton nodig. 

De TBI-onderneming Mobilis is verantwoordelijk voor de bouw van de Koningin Máximabrug, naar het ontwerp van Syb van Breda & Co Architects. Voor de ontwikkeling van de ophaalbrug met voet- en fietspaden maakt de bouwer gebruik van prefab betonnen ZIP-railbalken van het bedrijf Spanbeton. Hiermee zegt Spanbeton een duurzaam alternatief te bieden voor de bovenzijde van het dek, dat in een dwarshelling ligt.

De dwarshelling van de brug maakt het mogelijk om hemelwater af te voeren naar de zijkanten van de brug. Voor de realisatie van de helling is echter veel materiaal nodig, zo stelt Spanbeton. Door gebruik te maken van de prefab-betononderdelen is het bedrijf erin geslaagd 100 kubieke meter beton minder te gebruiken. 

Koningin Maximabrug

“Voor dit project stimuleren we ook het inschakelen van lokale partners om de transportafstanden te beperken en zo de CO2-uitstoot te reduceren”, zegt Ab van der Schans, manager ingenieursbureau bij de gemeente Alphen aan den Rijn. “Spanbeton bevindt zich nog geen 200 meter van de nieuw te bouwen brug en kent het gebied en haar inwoners als geen ander.” Naar verwachting wordt de Koninging Máximabrug eind 2016 opgeleverd.

Stroom terugleveren

Bij het ontwerp van de brug hebben de ontwikkelaars rekening gehouden met duurzaamheid. Zo krijgt de ophaalbrug LED-verlichting en moeten zonnepanelen de brug energieneutraal maken. Volgens Mobilis moeten de zonnepanelen meer stroom leveren dan er nodig is om de brug, de verlichting en verkeerslichten te laten werken. Niet-gebruikte stroom levert de brug vervolgens terug aan het net.

Daarnaast heeft Mobilis bij de ontwikkeling van de Koningin Máximabrug gekozen voor een constructie met natte knopen. Dit is een verbinding van beton en wapening die ter plaatse wordt gestort tussen het prefab-wegdek en de kolommen. Deze verbinding moet de dwarsbalk vervangen die vaak als ondersteuning wordt gebruikt. Hierdoor ontstaat een brugdek met inwendige pijlerbalken, die de brugdekbelasting over de kolommen spreidt. 

Koningin Maximabrug

Bron: Spanbeton, Mobilis | Foto: Spanbeton (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)