03-02-2016 18:30 | Door: Fitria Jelyta

Een Nederlandse fabrikant van leidingsystemen heeft naar eigen zeggen als eerste bedrijf ter wereld een bioplastic leidingsysteem ontwikkeld voor de woningbouw. De bioplastics zijn gemaakt op basis van suikerriet.

De leidingsystemenfabrikant Dyka heeft de bioplastic leidingsystemen geproduceerd uit de grondstof polymelkzuur (PLA). De PLA wordt gemaakt uit suikerbiet of suikerriet, waardoor het materiaal een natuurlijke oorsprong heeft en hernieuwbaar is. Daarnaast hebben de bioplastic leidingsystemen een lange levensduur en is het materiaal sterk, zo stelt Dyka.

Volgens de leidingsystemenfabrikant zijn er veel mogelijkheden voor de toepassing van bioplastics. Zo wordt het toegepast binnen het regenwaterassortiment: Dyka ontwikkelde een regenwatersysteem uit buizen en hulpstukken op basis van het hernieuwbare materiaal. In samenwerking met het bedrijf Corbion Purac werkt Dyka verder aan nieuwe toepassingen van bioplastics in de bouw.

“Met Dyka bioplastics verminderen we onze afhankelijkheid van fossiele grondstoffen”, zegt Barry Kooistra, productmanager bij Dyka. “Dit vormt een mooi voorbeeld van de manier waarop wij met onze kennis en expertise kunnen bijdragen aan verduurzaming.” Het Dyka bioplastic regenwaterleidingsysteem wordt in mei 2016 op de Nederlandse en Belgische markt geïntroduceerd. 

Bron: Dyka | Foto: Nahid V, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)