04-02-2016 18:20 | Door: Fitria Jelyta

Met energiezuinige renovatieconcepten realiseren bouwconcerns als Dura Vermeer en Trebbe Viac duurzame en toekomstbestendige woningen. Beide bedrijven maken met hun renovatieconcepten kans op de Duurzaam Bouwen Awards.

Het renovatieconcept Impuls van Dura Vermeer maakt het mogelijk om bestaande woningen te transformeren tot energiezuinige woningen met een energielabel A of A++. Hiervoor maakt het bouwconcern gebruik van prefab-bouwonderdelen zoals gevelelementen. Een woning die volgens het Impuls-concept wordt gerenoveerd, krijgt verder een nieuwe buitenschil, dak- en vloerisolatie en energiebesparende verwarmingsinstallaties.

Volgens het bouwconcern is het Impuls-renovatieconcept binnen een korte doorlooptijd uit te voeren, waardoor de overlast voor bewoners wordt beperkt. Dura Vermeer zegt met Impuls zowel een energiebesparing als een besparing op onderhoudskosten voor de bewoners mogelijk te maken.

Gestapelde woningen renoveren

Trebbe Viac maakt in samenwerking met andere bouwpartijen energieneutrale (portiek)woningen mogelijk met het Renolution-renovatieconcept. In dit concept maken de bouwbedrijven gebruik van prefab-bouwelementen, zoals geïsoleerde dak- en gevelelementen, ventilatiesystemen met warmteterugwinning die in de gevel zijn verwerkt en zonnepanelen.

“Voordelen van dit renovatieconcept zijn dat verbreding en verzwaring van de fundering niet nodig zijn, sloopwerkzaamheden aan de gevels en daken achterwege kunnen blijven en dat de bewoners hun huis niet uit hoeven”, zegt Antje de Groot-Schuttert, directeur Trebbe Oost en Noord.

Near Zero Energy Renovation

Zowel Dura Vermeer als Trebbe Viac hebben zich ingeschreven voor de Duurzaam Bouwen Awards om hun energiezuinige renovatieconcepten voor gestapelde bouw te presenteren in het kader van het Europese project Near Zero Energy Renovation (Nezer). In dit project werken onder andere de gemeenten Rotterdam en Amersfoort samen met woningcorporatie Portaal, Splids en W/E adviseurs.

Volgens de initiatiefnemers van het Nezer-project zijn voorbeelden van Nul op de meter-renovaties voornamelijk gericht op eengezinswoningen. Zo zegt het consortium bestaande energiezuinige renovatieconcepten te willen toepassen op gestapelde woningen, zoals flatgebouwen.

In totaal hebben elf bouwconcerns zich ingeschreven om hun innovatieve renovatieconcepten aan de Nezer-stuurgroep en aan een publiek met potentiële opdrachtgevers te presenteren. De Nezer-stuurgroep nomineert vervolgens drie concepten die kans maken op de Duurzaam Bouwen Awards. Begin maart maakt de jury van de Duurzaam Bouwen Awards bekend wie de prijs in ontvangst mag nemen. 

Bron: Dura Vermeer, Trebbe Viac, Duurzaam Bouwen Awards | Foto: Aapo Haapanen, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)