09-02-2016 18:15 | Door: Fitria Jelyta

Een Nederlands consortium heeft een innovatief bouwconcept ontwikkeld om tijdelijke zorgwoningen te realiseren. Dankzij de duurzame prefab-elementen zijn de woningen demontabel en herbruikbaar.

Het Hulpmiddelen Centrum werkt samen met bouwbedrijf Scheenstra en United Care om mantelzorgwoningen te ontwikkelen die zij binnen een dag in de achtertuin kunnen plaatsen.

Door gebruik te maken van prefab-onderdelen van duurzame materialen als FSC-gecertificeerd hout en steenwolisolatie van isolatieleverancier Rockwool op het dak, de wand en de vloeren, zijn de woningen demontabel en herbruikbaar.

Functionaliteit

Volgens het consortium is de modulaire woning ook te gebruiken als kantoorruimte of atelier, maar het huis is het meest geschikt voor bijvoorbeeld mantelzorgers of mensen die zorg nodig hebben. De bedrijven zeggen dit jaar modelwoningen van het modulaire bouwconcept op verschillende locaties in Friesland en Groningen te plaatsen.

“Ons uitgangspunt is de functionaliteit van de woning”, zegt Tineke Munniksma van bouwbedrijf Scheenstra. “Samen met het Hulpmiddelen Centrum en United Care letten we scherp op de specifieke behoefte van de persoon die er moet wonen. Dat betekent ook letten op praktische zaken als raamsluitingen op de juiste hoogte voor rolstoelgebruiken, veiligheid in de badkamer en brede deuren en kozijnen.”

Bouwen zonder vergunning

Daarnaast is de woning zonder bouwvergunning te plaatsen door gebruik te maken van een nieuwe regeling die het mogelijk maakt om op basis van een zorgvraag vergunningvrij te bouwen in de achtertuin. De woning mag volgens de regeling maximaal tot vijftien jaar op de gekozen locatie blijven staan.

Eerder heeft het bouwbedrijf Risseeuw uit Axel een concept bedacht om zorgwoningen binnen een dag aan een bestaande woning te bouwen. Het bedrijf zegt hiermee een geschikte oplossing te bieden voor ouderen die graag in hun eigen huis willen blijven wonen of niet in aanmerking komen voor een plaats in een verzorgingstehuis.

Bron: United care, Architectuur | Foto: Bouwbedrijf Scheenstra (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)