10-02-2016 12:20 | Door: Fitria Jelyta

Bij de renovatie van het schoolgebouw De Mast in Enschede worden 6.300 bakstenen van bouwmateriaalproducent Daas verwijderd en hergebruikt voor de bouw van een opleidingscentrum in Doetinchem.

Dat schrijft Tubantia. Met het ClickBrick-systeem verbindt producent van bouwmaterialen Daas de herbruikbare bakstenen met roestvrijstalen clips. Dit maakt het mogelijk om de bakstenen te stapelen in plaats van te metselen met metselmortel. Daarnaast zijn de bakstenen van het ClickBrick-systeem gemakkelijk uit elkaar te halen.

De ClickBrick-bakstenen zijn toegepast op het schoolgebouw De Mast in Enschede. Het schoolgebouw wordt op dit moment gerenoveerd door bouwbedrijf Stokkers, dat 18.000 bakstenen van het ClickBrick-systeem hergebruikt in het schoolgebouw en 6.300 bakstenen van het totale aantal opnieuw gebruikt voor de bouw van een opleidingscentrum in Doetinchem.

Volgens Daas maakt ClickBrick het mogelijk om het gebruik van bouwstoffen te verminderen en zijn de gevels met de circulaire bakstenen onderhoudsvrij. Doordat er geen mortel nodig is om de bakstenen met elkaar te verbinden, zegt de producent mos- en algengroei op de gevels tegen te gaan.

Cradle-to-Cradle

Voor de ClickBrick-bakstenen is Daas naar eigen zeggen als eerste productiebedrijf voor bouwmaterialen in Nederland gecertificeerd volgens het Cradle-to-Cradle-principe. Dit certificaat wordt volgens het productiebedrijf alleen uitgereikt aan producten die natuurlijk worden afgebroken en voortdurend herbruikbaar zijn in het industriële proces.

Naast het schoolgebouw in Enschede, is het ClickBrick-systeem ook toegepast op woningen en kantoorgebouwen in Nederland. 

Bron: Tubantia, Cobouw, Daas | Foto: Dean Hochman, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)