11-02-2016 13:45 | Door: Fitria Jelyta

Canadese wetenschappers hebben software ontwikkeld die onderhoud aan weg-, water- en rioolinfrastructuur efficiënter moet maken. Dit bespaart mogelijk onderhoudskosten en kan de milieu-impact van reparaties beperken.

De wetenschappers van de Concordia University hebben bij de ontwikkeling van de software verschillende variabelen gecombineerd van water-, riool-, en wegnetwerken. Op basis van risicofactoren en storingen in de infrastructuur als gevolg van bijvoorbeeld kapotte onderdelen, maakt de software het mogelijk om aan te geven welke locaties toe zijn aan onderhoud.

Zo kunnen gemeentes prioriteiten stellen bij de reparaties van stedelijke infrastructuur en daarmee besparen op onderhoud en vervanging. Daarnaast maakt de software het mogelijk om de reparaties efficiënt uit te voeren, waardoor er geen herhaaldelijke onderhoudswerkzaamheden in korte tijd plaatsvinden. Dit vermindert zowel de overlast voor gebruikers van infrastructuur als de milieu-impact van reparatiewerkzaamheden.

Holistische aanpak

“Problemen aan stedelijke infrastructuur komen over het algemeen vaak voor in verschillende steden”, zegt Tarek Zayed, wetenschapper bij de Concordia University. “Met deze software kunnen wij de planning van onderhoudswerkzaamheden verbeteren en de verschillende partijen voor de werkzaamheden beter betrekken. De software geeft zo een holistische aanpak voor de verbetering van stedelijke infrastructuur.”

De wetenschappers hebben een pilotproject van de software in de Canadese stad Guelph uitgevoerd. Hieruit is gebleken dat de software op korte termijn in verschillende Canadese steden en zelfs wereldwijd toepasbaar is, zo stellen de onderzoekers.

Bron: Concordia University | Foto: Concordia University (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)