11-02-2016 14:30 | Door: Fitria Jelyta

De gemeente Amsterdam opent op 12 februari een nieuwe werf in stadsdeel Zuid. Met duurzame en energiebesparende maatregelen streeft de gemeente naar een klimaatneutraal gebouw.

De nieuwe werf staat op bedrijventerrein Schinkel naast de ringweg A10. Het gebouw biedt plaats aan de afdelingen Afvalinzameling, Handhaving & Veiligheid en Beheer Openbare Ruimte van het stadsdeel Zuid.

Bij de bouw van de nieuwe werf heeft de gemeente Amsterdam rekening gehouden met zowel duurzaamheidstechnieken als energiebesparende materialen. Zo beschikt het gebouw over 1.104 zonnepanelen op het dak die energie opwekken voor het computerpark, de verwarming van het gebouw en het opladen van elektrische voertuigen.

Daarnaast beschikt het gebouw over LED-verlichting, een recyclinginstallatie van het waswater en een aansluiting op een warmtekoudeopslagsysteem (WKO). Voor het wassen van voertuigen in de wasstraat maakt de werf gebruik van oppervlaktewater uit de naastgelegen Schinkel en hemelwater. Hiermee zegt de gemeente Amsterdam een gesloten waterkringloop in het gebouw te realiseren.

Hergebruikt hout

Naast energiebesparende maatregelen beschikt de werf ook over hergebruikte materialen in het interieur. Zo zijn de getimmerde wandmeubels gemaakt van stadshout uit het Vondelpark en zijn de kantinetafels gemaakt van resthout uit meubelfabrieken en ateliers.

Bron: Gemeente Amsterdam | Foto: Guilhem Vellut, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)