11-02-2016 18:35 | Door: Fitria Jelyta

Forest Stewardship Council (FSC) Denemarken heeft een website en database ontwikkeld voor minder bekende houtsoorten. Dit moet bouwers stimuleren tot het gebruik van deze houtsoorten en de biodiversiteit van bossen verbeteren.

Met de nieuwe website wil de Deense netwerkorganisatie voor duurzaam bosbeheer houtgebruikers uit de bouwsector, maar ook architecten en ontwerpers inspireren en begeleiden bij het gebruik van minder bekende houtsoorten. Zo telt de database tweehonderd houtsoorten en vijftig voorbeeldprojecten, zoals gebouwen, palen, dekken, bruggen en meubels.

De website heeft als doel het Nederlandse Lesser Known Timber Species (LKTS)-project te ondersteunen. Hiermee wil de Nederlandse divisie van de netwerkorganisatie het gebruik van FSC-gecertificeerde en minder bekende houtsoorten laten stijgen. Dit draagt bij aan een verbetering van de biodiversiteit van bossen en de economische voordelen van verantwoord bosbeheer, zo stelt FSC Nederland.

“Veel beslissers staan ervoor open om hun horizon te verbreden, maar ze weten niet wat er allemaal mogelijk is op houtsoortengebied”, zegt Loa Dalgaard Worm, directeur van FSC Denemarken, in een persbericht. “De nieuwe website laat aan de hand van voorbeeldprojecten zien waar minder bekende houtsoorten allemaal uitkomst kunnen bieden.”

Alternatieven

“Goed dat deze website van onze Deense collaga’s beslissers aanspoort om anders over houtgebruik te gaan nadenken”, zegt Ben Romein, netwerkmanager bij FSC Nederland.

Daarnaast zegt FSC Nederland dat er veel alternatieve houtsoorten zijn die voldoen aan de eisen voor de toepassing in bijvoorbeeld kozijnen, gevels en damwanden. Bouwers kiezen volgens de netwerkorganisatie echter uit gewoonte de veelgebruikte houtsoorten.

Bron: FSC Nederland | Foto: FSC Nederland (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)